Skip to main content

Digitale bilder og videoer lagret i «skyen» kan være svært vanskelig for etterlatte å få tilgang til. Glem derfor aldri å innta fullmakt til digitale medier og konti i testamente eller fremtidsfullmakt

Hva med familiebildene og sosiale medier ved dødsfall eller demens? Webjuristene blir av og til kontaktet av pårørende som ikke får tilgang til nærstående bilder i skytjenester eller konti i sosiale medier. Det er en fortvilt situasjon. Her ser du hva dine etterlatte vil stå ovenfor dersom du ikke er føre var.

Kanskje har din avdøde far eller din alzheimer-rammede slektning, allerede delt enkelte passord med deg. Men såkalt tofaktor-autentisering er i dag mer normen enn unntaket. Så i tillegg til selve passordet til den aktuelle digitale konto, vil du ofte også trenge tilgang til avdødes telefon (som kan være beskyttet med fingeravtrykk/ansiktsgjenkjenning/pin og simkortet kan være pin-beskyttet) og/eller dennes epost (som krever brukernavn og passord). Også «mistet passord»-funksjonen krever tilgang til epost og/eller mobil.

Microsoft krever stevning

Hva dersom du ikke har slikt? Du må slåss mot giganter som Microsoft og Mega som er vanskelig å få i tale, og ofte vil du sloss forgjeves, med mindre du er villig til å gå «hele veien». Microsoft krever f.eks at nordmenn tar ut stevning i Irland for å få tilbake til avdødes bilder/videoer på f.eks OneDrive. Webjuristene mener dog at du vil kunne sende stevningen til en norsk domstol, men den norske domstolen må sannsynligvis vurdere saken etter irsk rett så da er du nok like langt. Etter to års inaktivitet slettes kontoen, og dermed kan familiebildene være tapt for alltid.

Av hensyns til avdødes privatliv…

Jeg vil jo få skifteattest fra tingretten, tenker du? Det holder ikke for å få tilgang til familiebildene. Gigantene, som vanligvis ikke har noe problem med å valse over vårt privatliv, er plutselig veldig opptatt av den avdødes personvern.. Så snart en person er død, eller inkapabel til å ivareta seg selv, får gigantenes pipe en helt annen lyd: Hva med om avdøde levde et dobbeltliv? Hva med om avdøde hadde en foreløpig skjult fortid? Uten å vite sikkert at avdøde synes det er ok at du får innsyn, vil du altså ikke få tilgang til Microsoft-kontrollerte medier som avdøde eide, uten en irsk rettslig avgjørelse ifølge Microsoft selv.

Hvordan unngå slikt?

Løsningene er å

  1. utarbeide en disposisjonsfullmakt for digitale konti og skylagringstjenester, om ikke før så bør du i alle fall gjøre dette samtidig med opprettelse av testament eller fremtidsfullmakt, eller
  2. sørg for at alle brukernavn og alle passord er nedtegnet/oppbevart der hvor dine nærmeste har tilgang.

Webjuristene har fastpriser for testament, fremtidsfullmakt og disposisjonsfullmakt for digitale konti. 

App til glede

En kombinasjon av begge deler er selvfølgelig det tryggeste. Men passord må ofte endres og folk flest oppretter et utall passord i løpet et langt digitalt liv. Mange har også flere epostadresser, så det er ikke alltid godt å vite hvilken epostadresse avdøde brukte som brukernavn for den aktuelle kontoen. Noen kontoer har selvvalgt brukernavn i stedet for epostadresse..

Løsningen på dette kan være å bruke en såkalt passord-app med masterpassord. En oversikt og sammenligning over slike apper, finner du blant annet på PC MAGs nettside (engelsk). https://www.pcmag.com/picks/the-best-password-managers  Da kan man for så vidt legge inn masterpassordet direkte i sitt testamente. Eller legge det i en bankboks for de som har det. Eller oppbevares i Webjuristenes kundeportal, som du på forhånd kan bestemme hvem som skal får tilgang ved din død.

Også pc-bildene kan være utenfor rekkevidde

Webjuristene har også erfart at pårørende ikke en gang får tilgang til bilder på avdødes egen datamaskin, fordi de ikke kommer inn uten passordet til Windows eller Apple. For en Windows-pc er det da lite annet å gjøre en å kontakte en dyktig «hacker»-venn eller få sendt inn en stevning … Ganske utrolig.

Ios-bruker? Opprett konto-arving

Apple har derimot et godt opplegg. De lar deg legge inn en arving til din Apple-konto i innstillingene på mac’en, iphonen eller ipaden. Dødsattest må dog også fremskaffes og gjennomgås manuelt av Apple når den tid kommer. Sjekk Apples egen veiledning om hvordan du går frem for å legge inn en kontoarving. 1

Det er merkelig at ikke Microsoft har gjort noe lignende. I så fall ville den 9-årige sønnen til en av Webjuristenes klienter fortsatt kunnet se bilder av sin avdøde far. (Vår klient ønsket ikke kjøre løpet helt ut med å ta rettslige skritt ovenfor Microsoft.)

Avdødes sosiale medier

For sosiale medier er det ikke alltid selve bildene eller filmene du ønsker å få tak i, de ligger jo ute for alle, men å få slettet kontoen. Det er heldigvis lettere. Snapchat og Instagram lar deg slette, eller markere en konto som «minnesmerket». En minnesmerket konto vil fortsatt eksistere, men med en notis om at eieren er død. For sletting eller minnesmerking må du fylle ut et skjema og vedlegge dødsattest og/eller skifteattest. Ofte må du dog ha en tilsvarende konto selv… altså en Instagram-konto for å sletting/minnesmerking av en Instagram-konto.. Vil du ikke ha Insta-konto, så må du altså -hvis du skal få slettet eller minnesmerket kontoen til en nærstående … Etter (eventuelle opprettelse) og innlogging hos Instagram kan du klikke her.

Dersom du har problemer med å få slettet en konto hos digitale medier, eller andre problemer med digital arv, kan du kontakte Norsk senter for informasjonssikkerhet.

Ta kontakt

Ønsker du hjelp med testament, fremtidsfullmakt, disposisjonsfullmakt til digitale konti, eller annet? Få estimat-knappen nederst eller denne Til registrering-knappen:

Til registrering
Nina Dybedahl

Webjurist Nina Dybedahl er Webjuristenes gründer. Hun fikk rettshjelperbevilling i 2002 og har jobbet som rettshjelper siden. Hun jobbet i advokatfirmaene Tryti og Hjort under studiene. Nina jobbet som jurist og bedriftsrådgiver hos Forretningsutvikling Oslo etter studiet. Etter hun startet Webjuristene har hun vært NRKs helseekspert, og hun har ofte blitt intervjuet av media om andre juridiske emner, særlig om arv og samlivsbrudd. Nina elsker all type juss, men hun jobber ekstra mye med samlivsbrudd og skilsmisse. Nina er bidragsyter til Siv Henningstads bok Arven -om arv og arveoppgjør, utgift på forsommeren 2022.